Utvrde

Oko otoka Visa su se lomila koplja, osvajači ga osvajali, ali ga nikad nisu pokorili.

Tijekom povijesti, zbog svoje strateške pozicije u plovidbi duž Jadrana, otok Vis i njegov arhipelag je bio – tvrđava. Nesigurnost izazvana gusarskim i turskim napadima učestalim od 16. stoljeća prisiljavao je stanovnike otoka na gradnju kula i manjih utvrda od kojih je veliki broj do danas sačuvan, spomenuti ćemo ih nekoliko:

Kaštel Komuna

Zbog čestih napada Turaka i gusara na Komižu, 1595. g. u vrijeme hvarskog kneza Ivana Grimanija, čiji su grb i križ urezani na natpisu iznad ulaza, sagrađena je utvrda. Mletačka uprava nije bila sklona financirati gradnju tvrđava u cijelosti, pa je gradnja usporena. U pomoć su priskočili komiški ribari, o čemu svjedoči natpis iz 1592.g. na sjevernom zidu tvrđave: ovo je zdanje djelo ‘pošte Trešjevac’. Radi se o ribarskoj pošti južno od Biševa gdje su komiški ribari naporno ribarili kako bi prikupili novac za dovršenje svoje utvrde.

Početkom 19. stoljeća manju vojnu posadu u tvrđavi držali su Englezi. Godine 1870.g. nad jednim kutom utvrde podignut je toranj sa zvonom iz 1722. godine. Devet godina kasnije 1879.g. komiška općina kupila je utvrdu i u njoj smjestila svoje urede – odatle joj ime Komuna. Tada su otvoreni prozori i sagrađeni balkoni na utvrdi, a tornju sa zvonom dodan je završni dio sa satom.

Tvrđava je zapravo prostrana kula pravilnog kvadratnog tlocrta sa zakošenim donjim dijelovima zidova. Na vrhu kaštela je terasa sa širokim kruništem. U vrijeme gradnje kaštel je dijelom bio u moru, pa su na sjevernom i zapadnom zidu sačuvani čvrsti kameni prstenovi za vezivanje brodova. 

Danas se u utvrdi Komuna nalazi se jedinstveni Ribarski muzej.

Lokacija: Utvrdu Komuna možete pronaći u luci Komiža.

Batarija – Vis

Utvrda Batarija ili Gospina tvrđava, bila je glavna utvrda grada Visa. U sredini Viške luke, 1830.g. sagradila ju je Austrijska uprava. Ova je utvrda odigrala značajnu ulogu tijekom poznate Viške bitke 1866. g. kada su talijanski brodovi prodrli u luku  te se pokušali iskrcati na otok, ali su otjerani topovskom paljbom s Batarije, koja je gotovo jedina od viških utvrda mogla funkcionirati i održavati topničku vatru. 

Opkoljena je jarkom, a imala je jako učvršćenu vojarnu s puškarnicama i izbočenim središnjim dijelom sred južnog zida. Pred njom je dvorište, u kojemu su bunari, a pred sobom ima visoki nasip obzidan ukošenim zidom u čijoj su unutrašnjosti skladišta i tamnice. Ulaz je smješten na južnom dijelu utvrde gdje se ulazi u prostrano dvorište s cisternama za vodu. Stražnji dio utvrde zauzima vojarna koja je kasnije preuređena u ubožište i bolnicu, pa su joj prozori prošireni, a nasipi pošumljeni. Danas je u njoj smješten izlošcima bogat Arheološki muzej, dok se ljeti u njezinom dvorištu održavaju koncerti, predstave i različite priredbe.

Lokacija: Iz luke Vis do utvrde Batarija, možete stići za 15 – tak min. lagane šetnje

Utvrda Wellington

Smještena na istočnom ulazu u višku luku, izgrađena početkom 19. st., za vrijeme britanske vladavine. Izgrađena je na Jurjevu brdu, zvanom po crkvici sv. Jurja. Ime Wellington dobila je po vojskovođi Arturu Welleseleyu, vojvodi od Wellingtona, pobjedniku nad Napoleonom u bitci kod Waterlooa 1815. godine.

Zbog samog naziva, pretpostavlja se da je dovršena iza te čuvene pobjede, dakle posljednjih dana engleskog boravka na otoku. Na njenim okruglim zidovima, mogu se  vidjeti puškarnice, a unutrašnjost je učvršćena s dva poprečna zida, između kojih je okruglo postolje porušenih svodova sazidanih opekom.

Tvrđava King George III – Fortica – Vis

Na listi najljepših lokacija na Jadranskoj obali, nalazi se i tajanstvena viška utvrda Fort George. Samo jedan pogled na ovaj povijesni objekt, koji danas predstavlja vrhunac turističke ponude, oduzima dah. Na brdu iznad grada Visa, stoji kao spomenik ljepote arhitekture tog vremena, i krasi ulaz u samu uvalu. Utvrdu Fort George započeo je graditi engleski zapovjednik Visa George Duncan Robertson 1812. g. i dobila je ime po tadašnjem britanskom kralju Georgeu III. 

Cijela utvrda koju Višani danas zovu ” Fortica “, opkoljena je jarkom i ima kose zidine. Ulaz u Forticu je veličanstven, preko visećeg mosta kroz široka drvena vrata, iznad kojih je na sredini luka reljefno je uklesana engleska zastava. U unutrašnjosti tvrđave su dva dvorišta opkoljena jarcima. U sjevernom je zdenac. Na terasi unutrašnje utvrde su polukružni otvori za topove, a svi su zidovi osigurani puškarnicama.

Dva stoljeća, ova je utvrda služila u vojne svrhe, nakon čega je napuštena. 2013.g. biva obnovljena kao turistički i ugostiteljski objekt.

Tijekom ljetnih dana organiziraju se razne zabave, koncerti i dodatni zabavni sadržaji koji potiču stanovništvo i turiste da posjete ovu utvrdu. Tvrđava ima i mali muzej u kojem možete razgledati radove, mape i razne druge predmete koje se tiču uzbudljive povijesti Fortice.

Zbog nevjerojatnog pogleda s krovne terase na višku luku i susjedne otoke, prekrasnog vrta i okolnog ambijenta, mnogi parovi odlučili su izreći sudbonosno ‘da’ upravo ovdje, na jednoj od rekli bismo, trenutno najromantičnijih lokacija u Hrvatskoj.

Utvrda je skrivena iza stabala bora i čempresa koji ljeti stvaraju ugodnu hladovinu i romantičan ambijent. Kada jednom dođete do nje sigurno će zagolicati vašu maštu, da zavirite unutar njenih zidina. Treba odati priznanje da je mjesto najljepšeg izlaska i zalaska sunca na otoku Visu na Fortici.

Lokacija: Ova povijesna višku građevina postala jedna od veličanstvenih lokacija koju nikako ne biste trebali zaobići. Do nje je najlakše doći autom, no mještani se radije odlučuju na dvadesetominutnu šetnju s fantastičnim pogledom na grad Vis. Iz Viške luke do Fortice, treba vam 5 min lagane vožnje autom.

Utvrđena crkva sv. Roka – Komiža

Na jadranskim otocima koji su bili izloženi napadima gusara, nalazile su se utvrđene crkve i samostani. Na ulazu u Komižu nalazi se jedna takva crkva – utvrda, crkva sv. Roka

Na jadranskim otocima koji su bili izloženi napadima gusara, nalazile su se utvrđene crkve i samostani. Jedna takva crkva – utvrda, nalazi se na ulazu u Komižu, na obali grada. Sagradila ju je komiška obitelj Mardešić 1763. g. Stara crkva sv. Roka koja je sagrađena u 16.st. u doba kada je harala kuga, pretvorena je u sakristiju, a pored nje je sagrađena nova, crkva – utvrda sv.Roka.

Na zidovima crkve ni danas nema prozora, osim okruglog na pročelju i prozora pod krovom, ali su vidljive bočne puškarnice i viseći zidić iznad njih.

Tek u 20. stoljeću podignut je mali zvonik koji je zajedno s oltarom premješten iz stare crkve, odnosno iz sakristije. Unutar crkve se nalazi kasnobarokni oltar na kojem je slika talijanskog autora iz 19. stoljeća – Gospa Karmelska, sv.Rok, sv.Vinko Ferrerski i sv. Šimun Stock.

U današnje vrijeme u toj crkvi se služi sv.Misa na dan  zaštitnika ove crkve i na dan Gospe Karmelske, 16.Srpnja.

Lokacija: Iz luke Komiža do crkve sv.Roka možete stići za 7 – 8 min. lagane šetnje.

Utvrda Host 🙂

Na ulazu u luku grada Visa, nalazi se otočić Host, koji je dugačak je samo 120 i širok 36 metara. Staro pučko ime za ovaj otočić je bilo Sveti Juraj, a za vrijeme britanske vladavine na otoku, dobiva ime Host.  

1811.g. sir William Hoste, mladi kapetan i zapovjednik britanske flote u Jadranu, podigao je na ovom otočiću topničku utvrdu koja je bila dio obrambenog sustava na liniji Fortica (George III) – Wellington, a koji je višku valu štitio od iznenadnog napada, u tadašnje vrijeme Francuza i Rusa.

Hoste je bio miljenik velikog admirala lorda Nelsona, i poslan je u Jadran sa samo četiri broda. U samo dva mjeseca 1810. godine Hoste je Francuzima zarobio ili potopio 40-ak brodova. 13. ožujka 1811. godine kod Visa ga je napala francusko – talijanska flota od 11 brodova pod zapovjedništvom Bernarda Dubourdieua. Ni to nije prestrašilo mladog Hosta, uništio je ili zarobio četiri broda, a Dubourdieu je poginuo tijekom bitke. Ova i druge pobjede donijeli su iznimnu popularnost mladome britanskom časniku.

U davna vremena na ovom otočiću je bila karantena. Zbog zaštite lokalnog stanovništva, svi putnici s brodova koji bi dolazili na Vis morali su provesti neko vrijeme u karanteni da se ustanovi da li su zaraženi nekom od bolesti toga vremena, kugom ili kolerom.

Na mjestu nekadašnje utvrde Host, 1873.g. sagrađena je svjetioničarska zgrada, u idućim desetljećima tu je uvijek živjela svjetioničarska obitelj. Kako su to bila vremena pod upravom Austro Ugarske, svjetioničarske obitelji su bile: Nijemci, Mađari, Česi, Poljaci, ali najduže je dužnost lanternista, skoro pa nasljedno, obavljala viška obitelj: Siminiati. 

Host se u današnje vrijeme nalazi na popisu samo osam otoka iz cijeloga svijeta, koji preporučuju friškim mladencima za idealan medeni mjesec. Ovaj komadić obale za dvoje udaljen je samo pet minuta vožnje brodom od grada Visa, pretvoren je u oazu u kojoj je zagarantirana potpuna privatnost. Svjetionik je pretvoren u smještaj u kojem se nalaze dvije dvokrevetne sobe, kuhinja i dnevni boravak. Ispod zgrade je uređena malena plaža, a posebna atrakcija je kamena terasa za nezaboravne doručke i zalaske sunca za pamćenje.

Lokacija: Otočić Host se nalazi samo 500 m od obale, 5 min. vožnje s taxi brodom.

Istražite sličan sadržaj

15 min

Plaže otoka Visa

Život je ljepši u japankama
15 min

Crkve

Sakralna baština otoka Visa – poslastice za ljubitelje kulture!
15 min

Utvrde

Oko otoka Visa su se lomila koplja, osvajači ga osvajali, ali ga nikad nisu pokorili.
15 min

Naselja

Udahnite djelić rajske ljepote otoka Visa
15 min

Arhipelag

Geološki najatraktivnije područje Jadrana

Jedinstveni smještaj za odmor na otoku Visu

Live like a local

Kako funkcionira postupak rezervacije?

Pronađi svoj idealan smještaj

Dolaskom na našu internetsku stranicu, možete početi s pretragom smještajnih kapaciteta koje imamo u ponudi. Svaka smještajna jedinica ima oznaku tipa i kapaciteta, opis, položaj na karti, opremljenost, i preporučujemo da pogledate dosadašnja iskustva gostiju koji su ljetovali kod nas.

Kontaktiraj vlasnika

Nakon što ste pronašli odgovarajuću smještajnu jedinicu, kontaktirajte nas putem e-maila, ili popunite i pošaljite rezervacijski obrazac. Nakon provjere raspoloživosti tražene smještajne jedinice, u što kraćem roku poslat ćemo vam odgovor, i ponudu s podacima za uplatu akontacije.

Preuzmi ključeve

Nakon vaše uplate po ponudi dobit ćete e-mail potvrdu o rezervaciji. Sada Vam samo još preostaje pripremiti se za put. Prilikom Vašeg dolaska dočekat će vas domaćin kako bi vam dao sve potrebne informacije, uručio ključeve, i kako biste zajedno pregledali apartman.

Često postavljana pitanja

Dragi naši gosti, ili Vi koji ćete to tek postati, naše višegodišnje iskustvo u iznajmljivanju apartmana i susretima sa Vama dragim ljudima sa raznih strana svijeta, često su nam postavljana ista pitanja. Zato smo za Vas pripremili informacije koje su najviše tražene. Ukoliko ne pronađete željene informacije ili trebate dodatne savjete, slobodno nam se obratite, bit će nam drago da Vam možemo pomoći.

Autobusne linije na otoku Visu

Grad Komiža je povezan autobusnom linijom s gradom Visom nekoliko puta na dan, i uvijek postoji autobusna veza Komiža –  Vis, povezana s brodskim linijama za Split.

Autobus za Komižu se nalazi u Viškoj trajektnoj luci, desno od iskrcajne trajektne rampe, i kreće odmah po dolasku trajekta ili katamarana. Vožnja traje otprilike 15 – tak minuta asfaltiranom cestom. Karte se kupuju u autobusu, plaćenje isključivo gotovinom. Cijena varira (izvansezona – sezona) 20-25 kuna.

Osim direktne linije od Visa do Komiže i obratno, također postoji i linija koja prolazi kroz lokalna mjesta: Podšpilje, Marine Zemlje, Žena Glava i Rukavac.

Važeći red vožnje za autobusne linije, možete pronaći na autobusnom stajalištu u trajektnoj luci Vis, i u Komiži na autobusnoj stanici. Autobusni red vožnje se mijenja nekoliko puta tijekom godine.

Benzinska postaja

Na otoku Visu ima samo jedna benzinska postaja – INA – u gradu Visu:
Adresa: Šetalište stare Isse 24 , Vis. Telefon : +385 (0) 21 711 176 ili

Mob: +385 (0) 91 4971 255

Mogućnost plaćanja: INA kartica, DC, EC/MC, VISA, DISCOVER, MOL
Na benzinskoj postaji Vis možete opskrbiti i vaše plovilo do 2.5 m dub.

 • Radno vrijeme u sezoni (od 01.06.-30.09.)  07:00 – 21:00 h
 • Radno vrijeme van sezone (od 30.09 – 01.06) 07:00 – 16:00 h

Caffe barovi, pizzerije i trgovine

Na komiškoj rivi nalaze se nekoliko kafića i restorana i pizzerija u kojima se možete osvježiti ili isprobati domaće specijalitete.

 • Konobe: Barba, Bako, Robinson, Jasmina, Koluna
 • Restorani: Jastožera, Riblji restoran, Fabrika
 • Pizzerija: Charly, Hum
 • Slastičarnica: Komiža, Cukar
 • Caffe barovi: Corto Malteze, Orion, Speed, Škor, Keke
 • Trgovine mješovitom robom: Mini market: Komiža, Golubjera, Studenac
 • Nautička oprema: Frone trade, Perna
 • Tržnica: od lokalnog stanovništva možete kupiti: svježe voće i povrće kao i domaće proizvode: marmelada, likeri, vino, maslinovo ulje, kapare, esencijalna ulja i sl. Više o ponudi lokalnih proizvoda i proizvođača pogledajte na našo stranici: Klikni na domaće.

Frizer, praonica rublja

U Komiži i gradu Visu, ima nekoliko frizerskih salona za žene i muškarce kao i brijačnica koji rade tijekom cijele turističke sezone.

 • Professional Hairdresser & Barber Shop:
  Adresa: Ribarska ul. 50,Komiža. Mob: +385 (0) 98 784 615
 • Frizerski salon „Foka“ : Mob: +385 (0) 91 576 8131

Profesionalnu i brzu uslugu pranja i glačanja vašeg rublja možete dobiti u praonici rublja u Visu.

 • Praonicu možete pronaći na adresi: Trg 30.Svibnja 1992, Vis.
  Mob: +385 (0)92 189 1941

Iznajmljivanje automobila, scootera, bicikla, broda

 • Rent a car, scooter „Porat“ : najam automobila i scootera.
  Adresa: Hrvatskih mučenika 11, Komiža.
  Mob:+385 (0) 91 2713 518
 • Turistička agencija „Darlic & Darlic“ : najam automobila, scootera, bicikla.
  Adresa: Ul. Hrvatskih mučenika 8, Komiža.
  Mob: +385 (0) 98 784 664
  web: Darlic & Darlic
 • Turistička agencija „Blue cave” : najam automobila, scootera, broda, bicikla.
  Adresa: Trg kralja Tomislava 10, Komiža.
  Mob: +385 (0) 91 520 3790
  web: Blue cave
 • Rent a boat „Zdenkica“ : Najam brodova i taxi broda.
  Adresa: Riva sv. Mikule bb, Komiža.
  Mob: +385 (0) 97 77 33 797
  web: Zdenkica
 • Rent a scooter „Goli“ :
  Adresa: Ul. Vinka Foretića 9, Komiža.
  Mob: +385 (0) 91 894 5568

Kako doći na otok Vis?

Otok Vis zajedno s otokom Lastovom, Hrvatski je najudaljeniji naseljeni otok. Vis je sa Splitom povezan trajektom i brzobrodskom linijom – katamaranom.

Vožnja trajektom iz Splita do Visa traje 2 h i 20 minuta (moguće je ukrcati motor ili auto).

Vožnja katamaranom traje 1 h i 20 minuta (nije moguće ukrcati prijevozno sredstvo).

Trajektne i katamaranske linije između Splita i Visa, i obrnuto, tijekom ljetnih mjeseci dosta su česte (3 – 4 puta na dan). Karte se mogu kupiti unaprijed  – online, ili ih možete kupiti u splitskoj ili viškoj trajektnoj luci neposredno prije polaska broda. Cijene karata, plovidbeni red trajekata i katamarana možete pronaći na web stranici:

web: Jadrolinija

Kada dolazite s autom, u luci Split, parkirajte automobil u red za otok Vis, minimum jedan sat prije polaska trajekta. Tijekom visoke sezone moguće su velike gužve u luci, i ako imate rezervaciju – kupljenu kartu, preporuka je da ranije stavite vaše vozilo u red za ukrcaj. Ukrcavanje vozila započinje pola sata prije polaska trajekta.

Napomena: katamaran iz Splita do Visa i obrnuto iz Visa do Splita:

 • utorkom vozi preko mjesta Hvar – na otoku Hvaru,
 • srijedom vozi preko mjesta Milna – na otoku Braču

Vansezona: Split → Vis

Pon 11:00 *15:00 18:30
Uto 11:00 *15:00 18:30
Sri 11:00 *15:00 18:30
Čet 11:00 *15:00 18:30
Pet 10:00 17:00 *20:30
Sub 11:00 *15:00 18:30
Ned 11:00 *15:00# 18:30#

Vansezona: Vis → Split

Pon 5:30 *7:00 15:30
Uto 5:30 *7:00 15:30
Sri 5:30 *7:00 15:30
Čet 5:30 *7:00 15:30
Pet 5:30 *7:00 14:00
Sub 5:30 *7:00 15:30
Ned 7:30 *13:00# 15:30#

Napomena: #Trajekt: U razdoblju od 01.01.-24.02. i 01.12.-31.12., nedjeljom i blagdanom trajekt isplovljava iz Visa u 16:30 sati, a iz Splita u 19:00 sati. Dana 25.12. ne održava se putovanje s polaskom iz Splita u 11:00 i iz Visa u 16:30 # Katamaran: U razdoblju od 01.03 - 27.06. i 02.09. -30.11 utorkom iz Visa katamaran isplovljava u 7:15 sati, nedjeljom i blagdanom katamaran iz Visa isplovljava u 18:00 sati. U istom razdoblju polazak katamarana iz Splita, utorkom u 15:15 sati, a nedjeljom i blagdanom u 19:45 sati. Osim u periodu od 31.05. - 27.06. & 02.09. - 29.09. katamaran iz Splita isplovljava u 20:00 sati.

Knjižnica, ljetno kino i muzeji

U samom centru Komiže se nalazi knjižnica koja je dobila ime po istaknutom Hrvatskom književniku Ranku Marinkoviću, koji je rođen u Visu. U knjižnici se mogu pronaći i knjige na stranim jezicima.

Knjižnicu u Komiži možete pronaći na adresi: Komiških iseljenika 1, ili na kontakt telefon: +385 (0) 21 713 216

—————————————————————————————————————–

U Visu i Komiži rade zanimljiva ljetna kina na otvorenom. Za vrućih ljetnih večeri ljetna kina pod zvjezdanim nebom imaju nekog šarma i romantike.

Kino u Komiži jedno je od najstarijih kina u Hrvatskoj i neizostavan je dio kulturne ponude Komiže.  Iako najstarije, kino u Komiži je digitalno opremljen, suvremenom tehničkom opremom, pa su u ponudi uvijek najnoviji svjetski poznati filmovi. Više o kinu Mediteran možete vidjeti na:
fb stranici: Kino Mediteran Komiža

Ljetno kino adresa: Hrvatskih mučenika 17, Komiža

——————————————————————————————————————-

RIBARSKI MUZEJ , KOMIŽA: smješten je u utvrdi Komuna. Sadrži bogatu zbirku izvornih predmeta brodske i ribarske opreme Komižana. Ribari u Komiži su stoljećima najbolji i najpoznatiji ribari na Jadranu. U muzeju možete vidjeti i zbirku predmeta vezanih uz preradu ribe koja je nekoć u Komiži bila iznimno razvijena. Među izlošcima posebnu pozornost privlači replika poznate komiške gajete – Falkuša.

Adresa: Riva sv. Mikule 4, Komiža. Tel: +385 (0)21 713-019

 ARHEOLOŠKI MUZEJ, VIS: smješten je u tvrđavi Batarija. U njemu je moguće vidjeti veliku zbirku izronjenih amfora jedinstveno složenih na način na koji su bile složene dok su prevožene u brodskom potpalublju. Zbirka helenističkih spomenika najveća je takva zbirka u Hrvatskoj, a izloženi su i predmeti iz pretpovijesnog doba. U muzeju postoji i etnografski dio u kojem je moguće vidjeti izloške vezane uz život Višana – predmete koji govore o ribarstvu, vinogradarstvu, stanovanju i slično.

Adresa: Viškog boja 12, Vis. Tel: +385 (0)21 711 729.
Mob: +385 (0) 91 799 0276

Liječnik

U Komiži kao i u Visu postoje ordinacije opće, obiteljske i stomatološke medicine.
Adresa: Komiških iseljenika BB, Komiža.

Za hitne slučajeve možete pozvati dežurnog liječnika na broj mobitela: +385 (0) 91 40 10 148

Stomatolog: +385 (0) 21 640 095

Ljekarna u Komiži se nalazi u neposrednoj blizini ambulante.
Adresa: San Pedra 13, Komiža.
Broj telefona: +385 (0) 21 713 445

Parkiralište i automehaničar

Ako u Komižu dolazite autom nije moguće zadržavanje i parkiranje u samom centru. Auto možete parkirati na čuvanom gradskom parkiralištu koje se nalazi 200-njak metara od centra uz plaćanje naknade.
Adresa parkinga „Rogači“ : Ul. Komiških iseljenika 4, Komiža

——————————————————————————————————————-

U Komiži nema automehaničar, ali u gradu Visu ima nekoliko njih, koji su dobro opremljeni i spremni za sve vrste kvarova na vašim limenim ljubimcima.

 • Automehaničar “CIPULIN” : Adresa: Kranjčevićeva 14, Vis.
  Mob: +385 (0)98 287 527
 • Automehaničar “CLIFF” : Adresa: Zagrebačka bb, Vis.
  Mob: +385 (0)98 784 610
 • Automehaničar “VATRICA” : Adresa: Dubrovačka 13, Vis.
  Mob: +385 (0)91 2766 130

Ribarnica

U Komiži ribu možete kupiti u ribarnici „Davor“ u kojoj vas čekaju ljubazni i stručni prodavači te veliki izbor svježe ribe, morskih delikatesa i školjki iz Jadranskog mora.

Ribarnicu „Davor“ možete pronaći na adresi: Trg kralja Tomislava 5, Komiža. Dnevno svježu ribu možete vidjeti i rezervirati na njihovoj fb stranici.

web: Ribarnica “Davor”

Sport, rekreacija i ronilački centri

Otok Vis je prava avantura. Ako se vaš godišnji odmor ne sastoji samo od kupanja i ležanja na plaži, a volite malo adrenalina i akcije, Vis je pravi izbor za vas. Poklonici sporta mogu birati između: padobranskog letenja, ronjenja, jedrenja na dasci, kajaking, biciklizam, stand up paddle, šetnja po prirodi – obilježenim pješačkim stazama, kriketa, te brojnih izleta po otoku ili do susjednih otoka, sve do Diomedovog otoka-Palagruže. Također možete posjetiti i Modru špilju.

O svim navedenim sportovima, izletima ali i puno više od toga, možete pronaći na našoj stranici pod rubrikama: Što vidjeti i Aktivni odmor.

——————————————————————————————————————–

Otok Vis je sve do 1995. bio velika vojna baza. Vojska je otišla, ali ostao je labirint podzemnih tunela, raketna baza Stupišće blizu Komiže, vojni tunel i komandna baza Vela Glava…Tu je i nezaobilazna Titova špilja u kojoj je Maršal boravio tijekom 1944.g za vrijeme Drugog svjetskog rata – pa je na otoku sve veći interes i za vojnim turama, koje nudi nekoliko agencija u Komiži i Visu.

Ako ste zainteresirani za Vis military tour, turistička agencija – Alternatura organizira izlete ovakve vrste. Više o samom izletu i rezervacije možete vidjeti na njihovom web siteu:

web: Alternatura, Military tour

Adresa: Hrvatskih mučenika 2, Komiža. Mob: +385 (0) 91 94 58 003

——————————————————————————————————————–

Na otoku Visu ćete pronaći nekoliko nogometnih, košarkaških ili teniskih terena.

Viški kriket klub (koji nosi ime po Sir Williamu Hosteu) je jedan od samo tri kriket kluba u cijeloj Hrvatskoj. Osnovan još 1809. godine, što mu donosi titulu najstarijeg kriket kluba u Europi izvan Ujedinjenog Kraljevstva. Kriket možete zaigrati u Pliskom polju.
Adresa: Plisko polje 17
Mob: +385 (0)98 303 483

——————————————————————————————————————

Vis je bogat lokacijama za ronjenje. Ako želite uživati u prirodnim ljepotama možete roniti sa sjeverne strane Visa gdje je izrazito bogat podvodni svijet. Uz prirodne ljepote u viškom podmorju mnogo je tragova burne prošlosti. Na dvadesetak lokacija se mogu vidjeti potopljeni brodovi, avioni, podmornice…na dubinama od samo 12 m pa do 75 m, što čini ovo podmorje najatraktivnije u ovom dijelu Jadrana. U viškom podmorju se danas može roniti u organizaciji nekoliko dobro opremljenih ronilačkih centara.

 • Issa Diving Center: Adresa – Ribarska ul. 91, Komiža,
  Mob : +385 (0) 91 201 2731
 • B-24 Diving Center: Adresa – Obala Pape Aleksandra III. 8, Komiža, Mob: +385 (0) 91 766 1415
 • Manta diving: Adresa – Pod Gospu b.b, Komiža,
  Mob: +385 (0) 98 443 283

Taksi služba

Iz Visa do Komiže možete doći i taksi službom. U Viškoj trajektnoj luci na raspolaganju su vam mnogobrojni taksi prijevoznici.

Taksi služba u Komiži se nalazi na kraju Rive, u luci, ili ga možete pozvati na jedan od ovih brojeva telefona:

 • TAXI – NIKOLA – +385 (0) 91 1623 177
 • TAXI – TONKO – +385 (0) 98 9556 908

Valuta i konverzija valute

U Hrvatskoj službena valuta je Kuna.1 kuna = 100 lipa. U upotrebi su kovanice od 10, 20, 50 lipa i 1, 2 i 5 kuna i novčanice:od 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 kuna.

U Komiži postoje: Erste banka i Poštanska banka, gdje možete podići ili promijeniti novac. U Komiži možete pronači više bankomata gdje možete podići gotovinu.
U većini trgovina i restorana je moguće plaćati kreditnim karticama.

Voda

Vis je jedan od rijetkih otoka na Jadranu koji ima vlastitu pitku, izvorsku vodu. Zato je vrijedno obići i vidjeti u živo plaže gdje se možete napiti vode s izvora: plaža Kamenice, i plaža Pizdica (staro narodno ime) gdje voda izvire iz stijene u samo more. Gotovo sve plaže u svojim plićacima imaju izvore vode pa ćete često plivajući u moru naići na hladnija mjesta, što znači da ste naišli na još jedan izvor.

Voda na otoku Visu je iznimno visoke kakvoće, što je vrlo rijetko za ovakva krška područja –  prikladna je za piće i pripravu hrane. Zanimljiv je podatak da se voda uz pomoć električnih crpki crpi iz velikih dubina, s nevjerojatnih 170 metara, što je petnaestak metara ispod razine mora.