Vis

Jedan od najstarijih gradova na Jadranu

Otok Vis će vas u potpunosti oduševiti. Otok sa neodoljivim mediteranskim šarmom, bogat vremenom jer vrijeme je ovdje, stalo. Otok gdje se živi bez stresa i gužve, gdje je sačuvana netaknuta priroda bez zagađenja. Otok koji morate posjetiti i  kojem ćete se zasigurno vratiti

Jedan od najudaljenijih i najisturenijih otoka u Jadranu je otok Vis. Trajektom iz Splita do Visa stići ćete plovidbom dugom dva i pol sata. Trajekt pristaje u centru grada Visa, koji je najveći grad na otoku Visu. Grad Vis je okrenut kopnu, a njegova luka i danas pruža utočište mnogim ribarima, nautičarima, istraživačima i ostalim avanturistima.

Vis nema marinu, već nautičarima nudi čitavu svoju rivu, a time i mogućnost da postanu dio zajedničkog života maloga mista, pa nautičari uživaju u šetnji rivom i bogatoj gastro ponudi u prekrasnim viškim restoranima koji se natječu u vrhunskoj domaćoj kuhinji.

Trajektna luka u gradu Visu

Kada se tijekom sezone, navečer, spuštate starom cestom prema Visu, on izgleda poput velegrada. Blještavilo grada širi se s rive sve do gradskih periferija, sa sjevera žmiga lanterna na otočiću Hostu, a na zapadu svijetli uvala Stonca, ispunjena ribarskim brodovima i domaćim jedrilicama, dok se na istoku ljeska renesansni stari dio grada – Kut.

Grad Vis izuzetno je čist i zelene površine su odlično održavane. Ljetovanje i kupanje na Visu pružit će vam izniman doživljaj baš zbog čistoće pučinskog mora koje ga okružuje. Zbog brojnih fascinantnih plaža i uvala jedini problem na Visu će vam biti, odabrati najljepšu plažu 😊 Svakako posjetite prekrasne osamljene uvale i naselja, a osvježiti se možete i na gradskoj plaži.

Otok Vis bogat je podzemnim tunelima i bunkerima od kojih su neki danas pretvoreni u prave atrakcije, pa vam preporučujemo Military tour, Wine tour, posjet Modroj ili Zelenoj špilji, mnogobrojne pješačke rute, seoska domaćinstva, sportove na vodi,  terene za rekreaciju, kriket, ronjenje ili biciklizam.

Ljeto u gradu Visu, ima dugu tradiciju sastavljenu od niza kulturnih zbivanja, koji otočni prostor tijekom ljeta na poseban način oživljavaju i čini ga aktivnim.

Vis će biti idealan izbor ako tražite mjesto koje će Vam ponuditi tišinu i osamu, ali i zabavne i kulturne sadržaje kada se poželite društva i “šušura”.

Želimo vam ugodan boravak na našem otoku i gradu Visu!

Povijest otoka Visa i grada Visa

U Visu je početkom 19.st. živjelo oko 12 000 stanovnika, a danas ih na čitavom području grada ima svega oko 1 500

Grad Vis, smješten je u uvali Svetog Jurja na istoimenom otoku. Blaga klima, plodna zemlja i ribom bogato more, daje bogate uvjete za život, što su već od najranijih dana prepoznali Grci, koji u 4. st. pr. Kr. pod vodstvom Dionizija osnivaju, u današnjem Visu, samostalni grad – državu: Polis Issa, koji tako postaje najstariji grad u Hrvatskoj i na istočnoj obali Jadrana.

Issa kuje vlastiti novac, a građani trguju širom Sredozemlja. Vis je u helenističko doba bio toliko moćan da je osnivao i svoje vlastite kolonije na mjestima današnjih gradova Trogira, Stobreča i Lumbarde na Korčuli. O razvijenosti grada govore i brojni arheološki ostaci. U arheološkoj zbirci viškoga muzeja koja se nalazi u austrijskoj utvrdi Batarija može se vidjeti najljepši primjer antičke umjetnosti na Visu – brončana glava božice Artemide. Posebnu slavu u antičkom svijetu Issa je stekla izvrsnošću svojih vina.

Gaj Julije Cezar, dokida samostalnost Isse i od tada Issa postaje dio rimskog imperija. Grčko-rimsko razdoblje vidljivo je i danas u Visu, u ostacima termi, kazališta i gradskih bedema.

U 7. st. otvara se novo poglavlje dolaskom doseljenika sa sjevera slavenskog podrijetla – Hrvata. Novi stanovnici od starosjedilaca brzo preuzimaju pomorske vještine kao i znanje uzgoja sredozemnih poljoprivrednih kultura. Vis je dio ranosrednjovjekovnog hrvatskog kraljevstva, a njegovi se žitelji ističu svojim pomorskim umijećem pa i gusarstvom, zbog čega 997. do 998. Mlečani ruše i pljačkaju hrvatski grad Vis.

Međutim, grad Vis nastavlja živjeti u novom naselju zvanom Velo Selo. U središtu naselja, onda kao i danas, nalazi se svetište gospe od Veloga Sela, koje je i svetište cijelog otoka Visa. Aragonci, ratujući s Venecijom, uništavaju Velo Selo 1483. g. Iskustvo ovog napada, kao i sve veća opasnost od napada Turaka i Arapa, uvjerava Višane da se otok može braniti samo ako ima snažno naselje na obali. Preživjeli stanovnici spuštaju se ponovno u luku Sv. Jurja, na Kut i na Luku i grade iznova sadašnji Vis.

Podselje – Velo Selo

U to vrijeme Vis je pod vlašću Venecije, a u lokalnom smislu dio je hvarske komune i u sastavu hvarske biskupije. Hvarsko-viški plemići od 16. st. podižu svoje ljetnikovce u gradu Visu koji postoje i danas.

Propašću Venecije, Vis 1805.g. dolazi kratko pod Napoleonovu vlast. Od 1811. do 1815. engleska mornarica oduzima Francuzima Vis i od njega čini centar trgovine na Jadranu. Vis postaje sjecište pomorskih putova na Jadranu i veliki izvoznik vina, te tranzitna luka za sol, i robu s Balkana i Bliskoga istoka. Stanovništvo doseže brojku od 12.000 stanovnika.Britanci na otoku grade moćne utvrde, koje se i danas mogu vidjeti.

Slomom Napoleona Vis postaje sastavni dio Austrijskoga carstva od 1815. do 1918. Nova vlast nastavlja s utvrđivanjem otoka koji su započeli Britanci. To se pokazalo opravdanim kada je mlado talijansko kraljevstvo, u nacionalističkom zanosu, pokušalo zauzeti i istočnu obalu Jadrana. Zauzimanje Visa u tome je trebalo imati ključnu ulogu.Godine 1866. Hrvati pod austrijskom zastavom brane Vis od tada tek stvorene države Italije. 20.7.1866. događa se velika Viška bitka (Viški boj). Velika i moderna talijanska flota pod admiralom Persanom pokušala je zauzeti Vis. Njima se suprotstavilo malobrojnije i zastarjelo austrijsko ratno brodovlje na kojima su bili hrvatski mornari, pod zapovjedništvom admirala Tegetthoffa. Usprkos jasnoj inferiornosti Talijana, austrijska flota izvojevala je veliki pobjedu. To je talijanske pretenzije na istočnu obalu Jadrana zaustavilo za sljedećih pedeset godina.

Nakon bitke uslijedio je nacionalni preporod, uvodi se višestranačje i započinje ekonomski procvat. Dok je Vis bio pod austrijskom vlašću građene su ceste, svjetionici, luke i kanalizacija, uređeni su zakoni, katastar i zemljišnik, dakle, „najuređenije“ doba viške povijesti.

Svršetkom I. sv. rata 1918.g. Vis je okupiran od strane Italije. Okupacija traje do 1921. Od 1921. do 1941.g. Vis je u sastavu Kraljevine Jugoslavije i trpi diktaturu zajedno s ostalom Hrvatskom. Još od početka 20. stoljeća, bolest žiloždera uništava vinograde, pa su iseljavanje i neimaština stalni pratitelj grada  sve do pred II. sv. rat.

Propast Kraljevine Jugoslavije i početak II. sv. rata 1941.g. donosi u grad ponovno talijansku okupacijsku silu. Okupacija traje do 1943.g. a prestaje kapitulacijom Italije.

Komunisti i partizani, koji su do tada djelovali u ilegali, istoga dana uspostavljaju vlast u gradu. Vis postaje središte u kojem se postavljaju temelji nove jugoslavenske države pod komunističkom prevlašću. Od tada, pa sve do okončanja II. sv. rata, Vis je u rukama partizana kao i engleskih i američkih vojnika, spojenih ratnim savezom protiv fašizma. Služili su se Visom u vođenju mnogih ratnih operacija, najviše zračnih. U unutrašnjosti otoka u to vrijeme djeluje saveznički aerodrom. Na pisti ratnoga aerodroma 1960.g. posađena je plantaža vinograda, koja je i danas tamo.

Marinje zemlje

Socijalističko razdoblje od 1945. do 1990. godine, otok proživljava u stagnaciji i ograničenjima. Otok je bio je vojna baza JNA, a turistima, pogotovo strancima, bio je uskraćen pristup. Broj stanovnika spao je na polovicu, a kretanje i ekonomski razvoj svelo se na trošenje akumulacije proteklih razdoblja.

Godine 1990. omogućeni su prvi slobodni izbori u Hrvatskoj. Uspostavljena je suverena i samostalna Republika Hrvatska. Vis je morao proživjeti još jednu okupaciju od 1990. do 1992. godine; u gradu su se mogli sresti i hrvatska policija i vojna policija JNA, koja 30. svibnja 1992.g. odlazi, a već sutradan dolazi hrvatska vojska.

Povijest nije tetošila grad Vis. Vodila ga je od blagostanja do zapuštenosti. Posljedice su vidljive i danas: ostao je urbanistički nenagrđen, arhitektonski autentičan i sačuvana je netaknuta priroda bez zagađenja. Ono što su nekad bile posljedice, danas se pretvorilo u prednost. Uz ribarstvo i poljoprivredu tek sada, zadnjih 15 – tak godina razvio se turizam, kao vodeća grana privrede, koja sve više dobiva zamah.

Gradu Visu gravitiraju sela istočnog dijela otoka: Ženka, Milna, Bargujac, Podstražje, Podselje, Plisko Polje i Marine Zemlje.

Preporučujemo vam posjet Arheološkom muzeju u gradu Visu, koji se nalazi u utvrdi Batarija. Tu se može vidjeti prapovijesni materijal iz brončanog i željeznog doba, koji je sakupljen na čitavom otoku. Jedan od najzanimljivijih eksponata je kopija brončane glave božice Artemide. Kip je s kraja 4. st. pr. Kr. i jedan je od najznačajnijih grčkih brončanih spomenika u Hrvatskoj.

Crkva sv. Jerolima – Franjevački samostan

Od sakralne arhitekture i umjetnosti posebno se izdvajaju predromanička Crkva sv. Jurja (Sv. Juraj je zaštitnik grada) u istoimenoj uvali u neposrednoj blizini češke vile i Crkva sv. Marije u Podselju – duhovnom središtu otoka, kamo Višani hodočaste na blagdan Vele Gospe. Od ostalih sakralnih objekata treba vidjeti Crkvu sv. Ciprijana i Justine na Kutu, Crkvu Gospe od Spilica koja spaja Kut i Luku, te franjevački samostan na poluotoku Prirovu.

Istražite sličan sadržaj

15 min

Plaže otoka Visa

Život je ljepši u japankama
15 min

Crkve

Sakralna baština otoka Visa – poslastice za ljubitelje kulture!
15 min

Utvrde

Oko otoka Visa su se lomila koplja, osvajači ga osvajali, ali ga nikad nisu pokorili.
15 min

Naselja

Udahnite djelić rajske ljepote otoka Visa
15 min

Arhipelag

Geološki najatraktivnije područje Jadrana

Jedinstveni smještaj za odmor na otoku Visu

Live like a local

Kako funkcionira postupak rezervacije?

Pronađi svoj idealan smještaj

Dolaskom na našu internetsku stranicu, možete početi s pretragom smještajnih kapaciteta koje imamo u ponudi. Svaka smještajna jedinica ima oznaku tipa i kapaciteta, opis, položaj na karti, opremljenost, i preporučujemo da pogledate dosadašnja iskustva gostiju koji su ljetovali kod nas.

Kontaktiraj vlasnika

Nakon što ste pronašli odgovarajuću smještajnu jedinicu, kontaktirajte nas putem e-maila, ili popunite i pošaljite rezervacijski obrazac. Nakon provjere raspoloživosti tražene smještajne jedinice, u što kraćem roku poslat ćemo vam odgovor, i ponudu s podacima za uplatu akontacije.

Preuzmi ključeve

Nakon vaše uplate po ponudi dobit ćete e-mail potvrdu o rezervaciji. Sada Vam samo još preostaje pripremiti se za put. Prilikom Vašeg dolaska dočekat će vas domaćin kako bi vam dao sve potrebne informacije, uručio ključeve, i kako biste zajedno pregledali apartman.

Često postavljana pitanja

Dragi naši gosti, ili Vi koji ćete to tek postati, naše višegodišnje iskustvo u iznajmljivanju apartmana i susretima sa Vama dragim ljudima sa raznih strana svijeta, često su nam postavljana ista pitanja. Zato smo za Vas pripremili informacije koje su najviše tražene. Ukoliko ne pronađete željene informacije ili trebate dodatne savjete, slobodno nam se obratite, bit će nam drago da Vam možemo pomoći.

Autobusne linije na otoku Visu

Grad Komiža je povezan autobusnom linijom s gradom Visom nekoliko puta na dan, i uvijek postoji autobusna veza Komiža –  Vis, povezana s brodskim linijama za Split.

Autobus za Komižu se nalazi u Viškoj trajektnoj luci, desno od iskrcajne trajektne rampe, i kreće odmah po dolasku trajekta ili katamarana. Vožnja traje otprilike 15 – tak minuta asfaltiranom cestom. Karte se kupuju u autobusu, plaćenje isključivo gotovinom. Cijena varira (izvansezona – sezona) 20-25 kuna.

Osim direktne linije od Visa do Komiže i obratno, također postoji i linija koja prolazi kroz lokalna mjesta: Podšpilje, Marine Zemlje, Žena Glava i Rukavac.

Važeći red vožnje za autobusne linije, možete pronaći na autobusnom stajalištu u trajektnoj luci Vis, i u Komiži na autobusnoj stanici. Autobusni red vožnje se mijenja nekoliko puta tijekom godine.

Benzinska postaja

Na otoku Visu ima samo jedna benzinska postaja – INA – u gradu Visu:
Adresa: Šetalište stare Isse 24 , Vis. Telefon : +385 (0) 21 711 176 ili

Mob: +385 (0) 91 4971 255

Mogućnost plaćanja: INA kartica, DC, EC/MC, VISA, DISCOVER, MOL
Na benzinskoj postaji Vis možete opskrbiti i vaše plovilo do 2.5 m dub.

 • Radno vrijeme u sezoni (od 01.06.-30.09.)  07:00 – 21:00 h
 • Radno vrijeme van sezone (od 30.09 – 01.06) 07:00 – 16:00 h

Caffe barovi, pizzerije i trgovine

Na komiškoj rivi nalaze se nekoliko kafića i restorana i pizzerija u kojima se možete osvježiti ili isprobati domaće specijalitete.

 • Konobe: Barba, Bako, Robinson, Jasmina, Koluna
 • Restorani: Jastožera, Riblji restoran, Fabrika
 • Pizzerija: Charly, Hum
 • Slastičarnica: Komiža, Cukar
 • Caffe barovi: Corto Malteze, Orion, Speed, Škor, Keke
 • Trgovine mješovitom robom: Mini market: Komiža, Golubjera, Studenac
 • Nautička oprema: Frone trade, Perna
 • Tržnica: od lokalnog stanovništva možete kupiti: svježe voće i povrće kao i domaće proizvode: marmelada, likeri, vino, maslinovo ulje, kapare, esencijalna ulja i sl. Više o ponudi lokalnih proizvoda i proizvođača pogledajte na našo stranici: Klikni na domaće.

Frizer, praonica rublja

U Komiži i gradu Visu, ima nekoliko frizerskih salona za žene i muškarce kao i brijačnica koji rade tijekom cijele turističke sezone.

 • Professional Hairdresser & Barber Shop:
  Adresa: Ribarska ul. 50,Komiža. Mob: +385 (0) 98 784 615
 • Frizerski salon „Foka“ : Mob: +385 (0) 91 576 8131

Profesionalnu i brzu uslugu pranja i glačanja vašeg rublja možete dobiti u praonici rublja u Visu.

 • Praonicu možete pronaći na adresi: Trg 30.Svibnja 1992, Vis.
  Mob: +385 (0)92 189 1941

Iznajmljivanje automobila, scootera, bicikla, broda

 • Rent a car, scooter „Porat“ : najam automobila i scootera.
  Adresa: Hrvatskih mučenika 11, Komiža.
  Mob:+385 (0) 91 2713 518
 • Turistička agencija „Darlic & Darlic“ : najam automobila, scootera, bicikla.
  Adresa: Ul. Hrvatskih mučenika 8, Komiža.
  Mob: +385 (0) 98 784 664
  web: Darlic & Darlic
 • Turistička agencija „Blue cave” : najam automobila, scootera, broda, bicikla.
  Adresa: Trg kralja Tomislava 10, Komiža.
  Mob: +385 (0) 91 520 3790
  web: Blue cave
 • Rent a boat „Zdenkica“ : Najam brodova i taxi broda.
  Adresa: Riva sv. Mikule bb, Komiža.
  Mob: +385 (0) 97 77 33 797
  web: Zdenkica
 • Rent a scooter „Goli“ :
  Adresa: Ul. Vinka Foretića 9, Komiža.
  Mob: +385 (0) 91 894 5568

Kako doći na otok Vis?

Otok Vis zajedno s otokom Lastovom, Hrvatski je najudaljeniji naseljeni otok. Vis je sa Splitom povezan trajektom i brzobrodskom linijom – katamaranom.

Vožnja trajektom iz Splita do Visa traje 2 h i 20 minuta (moguće je ukrcati motor ili auto).

Vožnja katamaranom traje 1 h i 20 minuta (nije moguće ukrcati prijevozno sredstvo).

Trajektne i katamaranske linije između Splita i Visa, i obrnuto, tijekom ljetnih mjeseci dosta su česte (3 – 4 puta na dan). Karte se mogu kupiti unaprijed  – online, ili ih možete kupiti u splitskoj ili viškoj trajektnoj luci neposredno prije polaska broda. Cijene karata, plovidbeni red trajekata i katamarana možete pronaći na web stranici:

web: Jadrolinija

Kada dolazite s autom, u luci Split, parkirajte automobil u red za otok Vis, minimum jedan sat prije polaska trajekta. Tijekom visoke sezone moguće su velike gužve u luci, i ako imate rezervaciju – kupljenu kartu, preporuka je da ranije stavite vaše vozilo u red za ukrcaj. Ukrcavanje vozila započinje pola sata prije polaska trajekta.

Napomena: katamaran iz Splita do Visa i obrnuto iz Visa do Splita:

 • utorkom vozi preko mjesta Hvar – na otoku Hvaru,
 • srijedom vozi preko mjesta Milna – na otoku Braču

Vansezona: Split → Vis

Pon 11:00 *15:00 18:30
Uto 11:00 *15:00 18:30
Sri 11:00 *15:00 18:30
Čet 11:00 *15:00 18:30
Pet 10:00 17:00 *20:30
Sub 11:00 *15:00 18:30
Ned 11:00 *15:00# 18:30#

Vansezona: Vis → Split

Pon 5:30 *7:00 15:30
Uto 5:30 *7:00 15:30
Sri 5:30 *7:00 15:30
Čet 5:30 *7:00 15:30
Pet 5:30 *7:00 14:00
Sub 5:30 *7:00 15:30
Ned 7:30 *13:00# 15:30#

Napomena: #Trajekt: U razdoblju od 01.01.-24.02. i 01.12.-31.12., nedjeljom i blagdanom trajekt isplovljava iz Visa u 16:30 sati, a iz Splita u 19:00 sati. Dana 25.12. ne održava se putovanje s polaskom iz Splita u 11:00 i iz Visa u 16:30 # Katamaran: U razdoblju od 01.03 - 27.06. i 02.09. -30.11 utorkom iz Visa katamaran isplovljava u 7:15 sati, nedjeljom i blagdanom katamaran iz Visa isplovljava u 18:00 sati. U istom razdoblju polazak katamarana iz Splita, utorkom u 15:15 sati, a nedjeljom i blagdanom u 19:45 sati. Osim u periodu od 31.05. - 27.06. & 02.09. - 29.09. katamaran iz Splita isplovljava u 20:00 sati.

Knjižnica, ljetno kino i muzeji

U samom centru Komiže se nalazi knjižnica koja je dobila ime po istaknutom Hrvatskom književniku Ranku Marinkoviću, koji je rođen u Visu. U knjižnici se mogu pronaći i knjige na stranim jezicima.

Knjižnicu u Komiži možete pronaći na adresi: Komiških iseljenika 1, ili na kontakt telefon: +385 (0) 21 713 216

—————————————————————————————————————–

U Visu i Komiži rade zanimljiva ljetna kina na otvorenom. Za vrućih ljetnih večeri ljetna kina pod zvjezdanim nebom imaju nekog šarma i romantike.

Kino u Komiži jedno je od najstarijih kina u Hrvatskoj i neizostavan je dio kulturne ponude Komiže.  Iako najstarije, kino u Komiži je digitalno opremljen, suvremenom tehničkom opremom, pa su u ponudi uvijek najnoviji svjetski poznati filmovi. Više o kinu Mediteran možete vidjeti na:
fb stranici: Kino Mediteran Komiža

Ljetno kino adresa: Hrvatskih mučenika 17, Komiža

——————————————————————————————————————-

RIBARSKI MUZEJ , KOMIŽA: smješten je u utvrdi Komuna. Sadrži bogatu zbirku izvornih predmeta brodske i ribarske opreme Komižana. Ribari u Komiži su stoljećima najbolji i najpoznatiji ribari na Jadranu. U muzeju možete vidjeti i zbirku predmeta vezanih uz preradu ribe koja je nekoć u Komiži bila iznimno razvijena. Među izlošcima posebnu pozornost privlači replika poznate komiške gajete – Falkuša.

Adresa: Riva sv. Mikule 4, Komiža. Tel: +385 (0)21 713-019

 ARHEOLOŠKI MUZEJ, VIS: smješten je u tvrđavi Batarija. U njemu je moguće vidjeti veliku zbirku izronjenih amfora jedinstveno složenih na način na koji su bile složene dok su prevožene u brodskom potpalublju. Zbirka helenističkih spomenika najveća je takva zbirka u Hrvatskoj, a izloženi su i predmeti iz pretpovijesnog doba. U muzeju postoji i etnografski dio u kojem je moguće vidjeti izloške vezane uz život Višana – predmete koji govore o ribarstvu, vinogradarstvu, stanovanju i slično.

Adresa: Viškog boja 12, Vis. Tel: +385 (0)21 711 729.
Mob: +385 (0) 91 799 0276

Liječnik

U Komiži kao i u Visu postoje ordinacije opće, obiteljske i stomatološke medicine.
Adresa: Komiških iseljenika BB, Komiža.

Za hitne slučajeve možete pozvati dežurnog liječnika na broj mobitela: +385 (0) 91 40 10 148

Stomatolog: +385 (0) 21 640 095

Ljekarna u Komiži se nalazi u neposrednoj blizini ambulante.
Adresa: San Pedra 13, Komiža.
Broj telefona: +385 (0) 21 713 445

Parkiralište i automehaničar

Ako u Komižu dolazite autom nije moguće zadržavanje i parkiranje u samom centru. Auto možete parkirati na čuvanom gradskom parkiralištu koje se nalazi 200-njak metara od centra uz plaćanje naknade.
Adresa parkinga „Rogači“ : Ul. Komiških iseljenika 4, Komiža

——————————————————————————————————————-

U Komiži nema automehaničar, ali u gradu Visu ima nekoliko njih, koji su dobro opremljeni i spremni za sve vrste kvarova na vašim limenim ljubimcima.

 • Automehaničar “CIPULIN” : Adresa: Kranjčevićeva 14, Vis.
  Mob: +385 (0)98 287 527
 • Automehaničar “CLIFF” : Adresa: Zagrebačka bb, Vis.
  Mob: +385 (0)98 784 610
 • Automehaničar “VATRICA” : Adresa: Dubrovačka 13, Vis.
  Mob: +385 (0)91 2766 130

Ribarnica

U Komiži ribu možete kupiti u ribarnici „Davor“ u kojoj vas čekaju ljubazni i stručni prodavači te veliki izbor svježe ribe, morskih delikatesa i školjki iz Jadranskog mora.

Ribarnicu „Davor“ možete pronaći na adresi: Trg kralja Tomislava 5, Komiža. Dnevno svježu ribu možete vidjeti i rezervirati na njihovoj fb stranici.

web: Ribarnica “Davor”

Sport, rekreacija i ronilački centri

Otok Vis je prava avantura. Ako se vaš godišnji odmor ne sastoji samo od kupanja i ležanja na plaži, a volite malo adrenalina i akcije, Vis je pravi izbor za vas. Poklonici sporta mogu birati između: padobranskog letenja, ronjenja, jedrenja na dasci, kajaking, biciklizam, stand up paddle, šetnja po prirodi – obilježenim pješačkim stazama, kriketa, te brojnih izleta po otoku ili do susjednih otoka, sve do Diomedovog otoka-Palagruže. Također možete posjetiti i Modru špilju.

O svim navedenim sportovima, izletima ali i puno više od toga, možete pronaći na našoj stranici pod rubrikama: Što vidjeti i Aktivni odmor.

——————————————————————————————————————–

Otok Vis je sve do 1995. bio velika vojna baza. Vojska je otišla, ali ostao je labirint podzemnih tunela, raketna baza Stupišće blizu Komiže, vojni tunel i komandna baza Vela Glava…Tu je i nezaobilazna Titova špilja u kojoj je Maršal boravio tijekom 1944.g za vrijeme Drugog svjetskog rata – pa je na otoku sve veći interes i za vojnim turama, koje nudi nekoliko agencija u Komiži i Visu.

Ako ste zainteresirani za Vis military tour, turistička agencija – Alternatura organizira izlete ovakve vrste. Više o samom izletu i rezervacije možete vidjeti na njihovom web siteu:

web: Alternatura, Military tour

Adresa: Hrvatskih mučenika 2, Komiža. Mob: +385 (0) 91 94 58 003

——————————————————————————————————————–

Na otoku Visu ćete pronaći nekoliko nogometnih, košarkaških ili teniskih terena.

Viški kriket klub (koji nosi ime po Sir Williamu Hosteu) je jedan od samo tri kriket kluba u cijeloj Hrvatskoj. Osnovan još 1809. godine, što mu donosi titulu najstarijeg kriket kluba u Europi izvan Ujedinjenog Kraljevstva. Kriket možete zaigrati u Pliskom polju.
Adresa: Plisko polje 17
Mob: +385 (0)98 303 483

——————————————————————————————————————

Vis je bogat lokacijama za ronjenje. Ako želite uživati u prirodnim ljepotama možete roniti sa sjeverne strane Visa gdje je izrazito bogat podvodni svijet. Uz prirodne ljepote u viškom podmorju mnogo je tragova burne prošlosti. Na dvadesetak lokacija se mogu vidjeti potopljeni brodovi, avioni, podmornice…na dubinama od samo 12 m pa do 75 m, što čini ovo podmorje najatraktivnije u ovom dijelu Jadrana. U viškom podmorju se danas može roniti u organizaciji nekoliko dobro opremljenih ronilačkih centara.

 • Issa Diving Center: Adresa – Ribarska ul. 91, Komiža,
  Mob : +385 (0) 91 201 2731
 • B-24 Diving Center: Adresa – Obala Pape Aleksandra III. 8, Komiža, Mob: +385 (0) 91 766 1415
 • Manta diving: Adresa – Pod Gospu b.b, Komiža,
  Mob: +385 (0) 98 443 283

Taksi služba

Iz Visa do Komiže možete doći i taksi službom. U Viškoj trajektnoj luci na raspolaganju su vam mnogobrojni taksi prijevoznici.

Taksi služba u Komiži se nalazi na kraju Rive, u luci, ili ga možete pozvati na jedan od ovih brojeva telefona:

 • TAXI – NIKOLA – +385 (0) 91 1623 177
 • TAXI – TONKO – +385 (0) 98 9556 908

Valuta i konverzija valute

U Hrvatskoj službena valuta je Kuna.1 kuna = 100 lipa. U upotrebi su kovanice od 10, 20, 50 lipa i 1, 2 i 5 kuna i novčanice:od 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 kuna.

U Komiži postoje: Erste banka i Poštanska banka, gdje možete podići ili promijeniti novac. U Komiži možete pronači više bankomata gdje možete podići gotovinu.
U većini trgovina i restorana je moguće plaćati kreditnim karticama.

Voda

Vis je jedan od rijetkih otoka na Jadranu koji ima vlastitu pitku, izvorsku vodu. Zato je vrijedno obići i vidjeti u živo plaže gdje se možete napiti vode s izvora: plaža Kamenice, i plaža Pizdica (staro narodno ime) gdje voda izvire iz stijene u samo more. Gotovo sve plaže u svojim plićacima imaju izvore vode pa ćete često plivajući u moru naići na hladnija mjesta, što znači da ste naišli na još jedan izvor.

Voda na otoku Visu je iznimno visoke kakvoće, što je vrlo rijetko za ovakva krška područja –  prikladna je za piće i pripravu hrane. Zanimljiv je podatak da se voda uz pomoć električnih crpki crpi iz velikih dubina, s nevjerojatnih 170 metara, što je petnaestak metara ispod razine mora.